Orthodontie

Tegenwoordig wordt er in de tandheelkunde veel gedaan aan het corrigeren in de stand van de tanden. Heel wat jonge kinderen krijgen een beugel. Toch zien wij als osteopaten dat dit ook gevolgen heeft op afstand bij het kind.

Zo is door osteopaten in Amerika vastgesteld dat kinderen die in de groei zijn en een beugel dragen er een versterkte verkromming van de wervelkolom kan optreden. Osteopatisch gezien wordt de kaak dan zo onder druk gezet dat de wervelkolom dit gaat compenseren.
Een beugel geeft een verhoogde druk op de schedelbotten en bepaalde beugels kunnen een verhoogde druk geven op de nek. Het lichaam wil dit compenseren en zo kunnen er allerhande van klachten optreden zoals hoofd-, nek- en rugpijnen.

Ook vanuit de elektro accupunctuur is het bekend dat tanden een relatie met organen hebben. Zo kan het zijn dat als er teveel druk op een bepaalde tand komt te staan het op lange termijn een verstoring kan geven op het orgaanstelsel.

Kinderen die een orthodontische behandeling ondergaan zullen door een osteopaat dan ook gecheckt worden op de invloed die de beugel heeft op de wervelkolom, de schedel en de organen.

Ook zal er gekeken worden naar de belasting van de kaak, kaakgewrichten, het verhemelte en de druk die het op bepaalde zenuwen en zenuwcentra uitoefent.