Zindelijkheidsproblemen

Uitblijven of vertraging van de zindelijkheid bij kinderen is een indicatie voor osteopathie met een diversiteit aan mogelijke oorzaken. Veel voorkomend zijn lokale problemen in het bekkengebied waardoor de samenwerking tussen het zenuwstelsel en de betrokken organen niet optimaal verloopt. Een belangrijk deel van het zenuwstelsel wat te maken heeft met het verzorgen van informatie naar de blaas ontspringt uit het heiligbeen, een onderdeel van het bekken. 

Een blokkade in de totale regio van het bekken kan de informatieve overdracht van het zenuwstelsel verstoren waardoor zindelijkheid kan uitblijven Deze blokkades kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap, zoals bv. de positie van het bekken tijdens een stuitligging, maar ook door de bevalling zelf of latere trauma's van het bekken zoals een val. Ook beweegverlies van de organen in het bekken kunnen hiermee samengaan, scheefstand van het bekken gaat gepaard met asymmetrische spanning van de organen gelegen in het bekken.
 
Ook operatief ingrijpen kan een gegeven zijn voor beweegverlies en daarmee ook functieverlies van de blaas zoals bv. een liesbreukje. Bij het bedplassen spelen andere factoren een rol, de controle over de zindelijkheid valt weg wanneer we in slaap zijn. Dit betekent dat het zenuwstelsel perfect in balans moet zijn om dit ritme in de nacht te controleren. Oorzaken met betrekking tot de beweeglijkheid van de verschillende schedelbotstukken, zoals een geboortetrauma, hebben een belangrijke relatie naar de hersenen toe waar gezorgd wordt voor alle automatische processen. 

De osteopaat zal zich o.a. richten op de beweeglijkheid van de schedelbotstukken om de automatische processen van het zenuwstelsel te optimaliseren.